Guru in de goot

Al 10 jaar heb ik een doosje in een laatje in een kastje op zolder. Daar zitten brieven in. Geen gewone brieven, maar ja, hoe zal ik ze noemen; adoratie brieven. Af en toe stop ik er weer een bij en kijk ik even snel door de brieven die er al liggen. Eigenlijk schaam ik me er een beetje voor. Niemand weet dat ik ze heb maar ik denk maar zo: stel je voor dat ik ooit eens depressief raak, onzeker ben en denk dat niemand meer van me houdt. Dan kan ik mijn brieven teruglezen bij wijze van opkikkertje.

Maar toen ik ze van de week weer eens doorlas (nee, ik was niet depressief maar gewoon aan het opruimen) sloeg de schrik me om het hart… Niemand van de briefschrijvers doet nog workshops bij mij, kom ik nog tegen tijdens bijeenkomsten of volgt mij zelfs maar op Twitter! Ik kreeg het er warm van. Wat betekent dit, waar zijn ze gebleven, waarom doen ze geen Chi Neng meer? Langzaam begint het me te dagen; ze vinden me niet meer leuk, ik ben van mijn voetstuk gevallen… Ik voel een zware depressie opkomen.

Meerdere keren valt het woord guru in de brieven die ik lees. Wat is een guru eigenlijk? En hoe word je er een? Eens kijken wat er te vinden is: “Een deskundige die optreedt als een kennisbron voor anderen en die meestal wordt aanbeden door de mensen wier problemen hij of zij oplost.” Maar ook: “Heilige buis voor wijsheid en begeleiding” en “Iemand waarvan het spirituele niveau meer dan 70% is”.

Blijkbaar ben ik tot guru gemaakt door een paar briefschrijvers en hopeloos door hun mand gevallen. Logisch, hoe hoger je iemand neerzet, hoe lager hij valt… Ik kan geen problemen van anderen oplossen, ik ben verre van heilig en ik heb geen idee hoe hoog mijn spirituele niveau is. Als lerares Chi Neng Qigong leer ik mezelf en anderen naar binnen in plaats van naar buiten te kijken, eigen denkprocessen en emoties waar te nemen en door oefeningen het energieniveau omhoog te brengen. Na de workshop zit ik niet nog uren in lotuszit maar vertrek ik weer naar huis; naar man, kinderen en hond. Ik drink een wijntje bij het eten en kijk op de bank met een dikke reep chocola naar Hollands next top model…

Morgen ga ik het laatje legen in de vuilnisbak en geef ik mijn (guru)portie aan Fikkie… Don’t follow the footsteps of the masters, look what they were looking for…

ChiNeng Institute

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: