In een vrije samenleving draait alles om reputatie

Als ik in lezingen of met mensen spreek over een vrije samenleving, dan word ik telkens geconfronteerd met de associatie dat ik dan spreek over anarchisme, chaos, bandeloosheid, het recht van de sterkste, moord en doodslag. Alle klassieke doomscenario’s die ons tijdens het basis en het voortgezet onderwijs door – niet beter willen weten – docenten zijn ingepeperd, passeren dan weer even de revue.


Ik leg dan uit dat een vrije samenleving ook is georganiseerd. In plaats van op paternalisme, macht en dwang, geschiedt dat op basis van het vermogen van mensen om zaken zelf te organiseren. Supermarkten zijn hiervan een goed voorbeeld. Voor de primaire levensbehoeften zijn wie niet afhankelijk van de staat, maar van de samenwerking tussen de producenten van voedingsmiddelen, persoonlijke verzorging en hygiëne en de supermarkten zelf.

Naast zelforganisatie, geldt in de vrije samenleving het principe van zelfregulering. Van zelfregulering is sprake, indien een regeling voor een bepaalde sector of beroepsgroep door deze zelf wordt opgesteld en wordt voorgeschreven voor degenen die hiertoe behoren.
Bij zelfregulering staat veelal consumentenbescherming voorop.

Zelfregulering komt tot uiting in het economische succes van bepaalde producten en diensten. Is de kwaliteit en de service daarvan goed, dan zullen mensen deze zaken blijven afnemen. Schort er daarentegen wat aan, dan zullen deze niet meer worden gekocht en rust op de producent de inspanning om het beter te doen. In een vrije samenleving draait alles om reputatie. Wie ben je, wat kan je en doe je dat naar tevredenheid van je klanten of je werkgever? Een effectiever controlemechanisme bestaat er mijns inziens niet.

One Comment to “In een vrije samenleving draait alles om reputatie”

  1. Hebben we hier niet te maken met de zgn.’marktwerking’!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: