Met ‘ja’ bemoeit zelden iemand zich!

NEE, is een woord dat de meeste van ons maar moeilijk onze strot uit krijgen.  ‘Nee’ zeggen is best pittig, zo blijkt in de praktijk.

Hoe kan het dat je jezelf liever over je grenzen heen mept en jezelf doodmoe weer eens in dienst van de ander stelt, terwijl je daar eigenlijk helemaal geen zin in hebt? Geen ruimte voor hebt?
Hoe kan het dat ‘Nee’ zeggen zo eng is? Het woord ‘Nee’ roept zelden een ontspannen sfeer op. Meestal roept het woord weerstand op en omdat het ook spannend is om te zeggen wordt het ook vaak met de nodige spanning uitgezonden.

Er is nog meer aan de hand met het woord ‘Nee’ en dat wat het oproept. Het lijkt wel alsof je heel wat uit te leggen hebt zodra je ‘Nee’ zegt. ‘Ja’ mag je dan misschien wel casual je mond uit strooien maar het woord ‘Nee’ is hele andere koek! ‘Nee’ vraagt om tekst en uitleg en het kan maar beter eentje zijn die de ander ook begrijpt. Met je ‘Ja’ bemoeit zelden iemand zich.

We zijn natuurlijk wisselend de zender en de ontvanger van  ‘Nee’. De wijze waarop wij zelf een ‘Nee ‘ervaren zegt veel over hoe wij onze ‘Nee’ onbewust ook uitzenden.

Voel je je afgewezen wanneer je een ‘Nee’ontvangt? Mag iemand ‘Nee’ zeggen van jou? Wanneer jij ‘Nee’ zegt, ben je dan bang de ander af te wijzen? De ander teleur te stellen? Voel je je verplicht om je ‘Nee’ uit te leggen en te verzachten?

JA! Een woord dat bij de meeste mensen de mond verlaten heeft voordat we beseffen waarop we eigenlijk ‘Ja’ zeggen. ‘Ja’ komt vaker vanuit strategie dan vanuit het hart wanneer ze niet in balans is met je ‘Nee’.
Maar hey, je wil aardig gevonden worden dus wil je niemand afwijzen, teleurstellen, boos maken, of het beeld geven dat je het niet zou kunnen, dus zeg je ‘Ja’.

Wanneer je weer eens baalt omdat je WEER ergens JA op hebt gezegd, geef je niet vanuit je hart maar vanuit strategie.

Je Ja en je Nee in balans brengen met jezelf. Hoe doe je dat?
Dat is eigenlijk heel simpel.

Stap 1
Geef niet meteen antwoord. Vraag om bedenktijd.
Zeg bijvoorbeeld, ‘daar kom ik straks op terug’ of ‘dat weet ik nog niet’

Stap 2
Wat zegt je lichaam? Een Ja of Nee is zo gevoeld. Voelt het goed of niet goed? Zwaar of licht?

Stap 3
Stel vragen.‘Heb ik hier ruimte voor?’ ‘Kan ik er nu echt voor die ander zijn?’
‘Wat heb ik nu nodig?’ ‘Waar heb ik behoefte aan?’ ‘Kan ik het waarmaken?’

Stap 4
Wees je bewust dat als je JA zegt tegen het een je NEE zegt tegen het ander en visa versa.

Dus, als jij JA zegt op het helpen verhuizen van die familielid, met wie je nauwelijks een band hebt, zeg je NEE tegen rust, of wat anders. Als je NEE zegt tegen overwerken, zeg je JA op bijvoorbeeld tijd met je gezin en partner.

En last but not least. Wanneer ‘Nee’ zeggen voor jou echt heel erg moeilijk is, bied dan een plan B, een alternatief. Iets waarop je wel JA kunt zeggen.

Dus ik kan je dit weekend niet helpen met verhuizen. Ik kan donderdag wel helpen met schoonmaken”
“Nee, ik kan dat project niet van je overnemen. Ik kan wel ruimte maken om je te ondersteunen bijvoorbeeld onder X voor mijn rekening nemen?”

De meeste mensen vinden het spannend om ‘Nee’ te zeggen, de meeste mensen verwachten ook helemaal geen nee te horen.
De energie die je uitzendt doet ook mee in het woord ‘Nee. Verbind je daarom eerst met liefde. Neem iets of iemand in gedachten waar jij hele fijne en lichte gevoelens bij ervaart. Leg je linker hand op je hart chakra. (Op deze manier koppel je dat beeld, geladen met de fijne en lichte emoties, aan een lichaams gevoel. Wanneer je dit oefent, hoef je op een gegeven moment nog alleen maar je hart chakra aan te raken om jezelf op een andere frequentie te krijgen.) Op deze manier zend je geen spanning uit terwijl je nee zegt, dat klontert dan vervolgens ook niet aan bij de spanning van de persoon die je nee ontvangt. Dat maakt weer dat je bij jezelf en uit het proces van projecties kunt blijven.

Oefen ermee. Wanneer je het eng vindt, begin dan bij mensen die je nee makkelijk zullen aanvaarden. Ervaar wat er in je gebeurt en wat er voor jou allemaal mee verbonden is. Schrijf het op. Leer jezelf kennen, wees nieuwsgierig naar jezelf.

Have fun & Love… de wereld is mooier met jou!

Dit artikel is afkomstig uit het Choicez Magazine, een gratis online Spiritueel Lifestyle magazine dat 10x per jaar verschijnt.

Wie is Chantal van de Berg?
Chantal’s achtergrond is zowel zakelijk als spiritueel. Op haar 7e stelde ze zichzelf vragen als ‘hoe kom ik in ik’ en ‘waarom ben ik ik.’ Dit soort nieuwsgierigheid naar de kern van het bestaan zijn altijd kenmerkend gebleven voor haar. Naast nieuwsgierigheid naar haar eigen bestaan, had ze ook een verlangen om te doen wat hoort. Daarom studeerde ze commerciële economie aan de HEAO en nam een baan als account manager bij een groot bedrijf.
Na een aantal management functies gooide ze het roer om. Chantal is gediplomeerd holografisch therapeut, en beroepscoach. Het trainers vak heeft ze zich al doende eigen gemaakt. Zij richt zich op de mens. Haar manier van werken is gepassioneerd, oprecht en direct.
Meer weten over Chantal? Bezoek haar website Choicez

Advertenties

One Trackback to “Met ‘ja’ bemoeit zelden iemand zich!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: