“Je kán toch niet voor schut staan?!”

Afgelopen week viel mijn dochter van de trap. Naast een enorm kabaal veroorzaakte dat ook een dikke enkel, zodat ze uiterst moeilijk kon bewegen. Aangezien mijn dochter naast haar werk ook lesgeeft in mijn studio vergde dat enige improvisatie. Zodoende stond ik, in plaats van dochterlief voor een auditie voor kinderen in de leeftijd van 10 tot 13 jaar. Jongens en meiden die uit verschillende scholen kwamen en mee wilden doen aan een project dat ‘het vrijheidsfestival’ heet. Er wordt met zang, dans en spel aandacht besteed aan geweld en onderdrukking en de vreugde van vrijheid. Mijn dochter zou met een grote groep jongeren een act in elkaar zetten rond vrijheid en agressie. Zenuwachtig kwam de groep binnen.

Het was voor mij een tijd geleden dat ik zelf voor een groep kids stond. Ik ben steeds meer bezig met Body & Mind Language. Na een warming up en de nodige dans bekroop mij het verlangen om met deze jongelui via Body & Mind Language-interventies dieper in te gaan op elementen als vrijheid (ruimte) en onderdrukking (beperkte ruimte).

Een stoer joch, hoed op en trendy gekleed, stond vooraan. Ik vroeg hem of hij mij wilde helpen zodat ik het een en ander voor kon doen. Dat wilde hij wel. Ik legde uit dat vrijheid betekent dat je zelf mag handelen, ruimte hebt en de verantwoording mag dragen voor je eigen bewegingen. Ik vroeg: “Als je nu die ruimte neemt voor jouw eigen bewegingen, wat zou je ons dan van jezelf laten zien?”. Voor ik het wist stond hij op zijn hoofd, benen in de lucht, weer terugverend met een soepelheid waar ik al lange tijd geleden afstand van heb gedaan.

Ik legde uit dat oorlog en agressie je beperken en onderdrukken. Dat je dan je eigen bewegingen niet meer kunt maken en alleen maar mag bewegen hoe de ander je oplegt. Ik vroeg of hij het goed vond als ik hem nu zou bewegen. Dat was oké voor hem.

Ik pakte zijn handen en begon hem mijn bewegingen op te leggen. Hij liet zich voor de ogen van de anderen in allerlei posities brengen, tot ontsteltenis van sommigen en groot plezier van anderen.
Ik stopte en bedankte hem voor zijn medewerking. Ik vertelde dat ik het moedig vond van hem dat hij met mij samen dit voor had willen doen.
Hij draaide zich na mij toe, trok zijn schouders op en zei: Je KAN toch niet voor schut staan!”

Ik keek hem aan en klapte mijn hand tegen die van hem. “Weet je”, zei ik, “volwassenen zijn soms jaren bezig om dit weer te kunnen ervaren en zeggen”.

Is het niet bevrijdend om ‘niet voor schut te kunnen staan’. Om niet bezig te hoeven zijn met wat anderen van ons vinden en daaraan te willen voldoen. Om gewoon open te staan voor nieuwe ervaringen en impulsen. Je over te kunnen geven aan dat wat op je pad komt en mee te spelen. Er ‘ja’ op durven te zeggen.

Zijn open en volmondige ‘ja!’ deed veel met de andere jongelui. Aangemoedigd door zijn voorbeeld zochten ook zij hun eigen grenzen op en verkenden we nieuwe gebieden en emoties. De meegekomen juffrouw van de lagere school in absolute verbijstering brengend, gevolgd door ontroering.

Onze opvoeding heeft grote invloed op dat wat we van onszelf mogen. We hebben een eigen tolerantiegrens, die bestaat uit de geboden en verboden die we geleerd hebben.
Dat referentiekader bepaalt wie we denken te zijn. De persoon die je denkt te zijn is uiteindelijk wat je tot nog toe van jezelf hebt meegemaakt en ervaren. Er is nog zoveel meer te beleven. Als we ons brein nieuwe impulsen geven komen er andere vertakkingen en daarmee meer oplossingen. De mens die zijn lijf anders laat bewegen doorbreekt patronen als verkramping, overbelasting, bevriezing enzovoorts.

We stoppen zo snel door aan te nemen dat het nou eenmaal zo is omdat het altijd al zo was, want dat is wel zo veilig.
Wellicht dat ergens dat kind in je leeft, met glanzende ogen en een hart vol plezier, dat de angst niet laat regeren en zich durft te bewegen.

Gewoon, omdat je toch onmogelijk voor schut kan staan!

 
Jos Dolstra is danstherapeut, NLP coach en NLP trainer en oprichter van het Instituut voor dans en beweging Jos Dolstra te IJsselstein. Zij is de auteur van het boek Body & Mind Language en ontwikkelde en verzorgt de gelijknamige opleiding , een inspirerende ontdekkingstocht die via beweging, lichaamstaal en lichaamshouding leidt tot een herontdekken van je wezenlijke zelf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: