Iedere dag werd de vis keurig gevoerd

In de zomervakantie kwam mijn dochter Kirsten van zeven thuis met de schoolvis. Juf wist dat we deze vakantie vanwege het werk van mijn man thuis zouden blijven en zocht een goede vissenmoeder voor de vis.

Ik zie Kirsten nog naar buiten komen. Trots als een pauw dat ze voor de vis mocht zorgen. Eerlijk gezegd kreeg ik het er een beetje benauwd van. De omlooptijd van een vis is niet zo hoog en de zorgaspecten van mijn dochter waren n die tijd nog niet echt ontwikkeld. Toen ik haar ervan probeerde te overtuigen dat het een hele verantwoordelijkheid was om voor een levend wezentje te zorgen, wist ze me te vertelen dat er niemand beter voor deze vis kon zorgen dan zij.

De eerste week ging het prima. Iedere dag werd de vis keurig gevoerd en liefdevol toegesproken. De tweede week werd dit al aanzienlijk minder en de derde week keek ze niet meer om naar de vis. Toen ik haar daarop wees, merkte ik dat haar interesse totaal verdwenen was. En toch, wonder boven wonder, vond ze zichzelf nog steeds een geweldige vissenmoeder!
Wat me zo raakte in deze ervaring was de steligheid waarmee Kirsten ervan overtuigd was dat ze een goede vissenmoeder was. Geen spoortje van twijfel. Dit, terwijl ik zelf over alles twijfel.

In dit voorbeeld werd de moeder op verschillende momenten geraakt.

1. Haar gevoel van verantwoordelijkheid toen Kirsten met de vis uit school kwam.

2. De overtuiging van Kirsten dat ze goed voor de vis kon zorgen; haar gevoel van bekwaamheid in het geheel.

3. Het zien van Kirstens onbekwaamheid toen het enthousiasme daalde.

4. De stelligheid waarmee Kirsten zichzelf ondanks de geringe zorg die vis nog kreeg nog steeds een goede vissenmoeder vond.

Uit De kracht van het gezin van Sylvia Roosendaal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: