“Wat is er veel moois te beleven als je jezelf durft open te stellen”

Op 13 en 14 augustus heb ik bij een groot jaarlijks Dance Master Event een workshop in Body & Mind Language gegeven.  Zelfs voor mij, die uit de danswereld afkomstig is, een geheel nieuwe wereld.
Dance Masters betreft namelijk de stijldanswereld. Ik heb mijn roots liggen in jazz en modern. Als ik het een ander uit zou moeten leggen: het is het verschil tussen een pannenkoekenrestaurant en de chinees. Allebei heeft het met voedsel te maken, maar wat er geserveerd wordt is anders.

Ik had mijn dochter meegenomen, zodat ik me geheel op de begeleiding en de uitleg kon richten en zij opdrachten voor kon doen. Het was voor ons snuffelen in een nieuwe wereld. Prachtige zaal en mooi aangeklede mensen in latinkleding of ball room out fit.

Wat ons opviel was de gezelligheid. We werden zeer warm ontvangen.

Bij de workshop Body & Mind Language werd de deelnemers verzocht om zich in trainingskleding te melden. De helft van de deelnemers was man en de helft vrouw, hetgeen bij stijldansen natuurlijk normaal is.

De deelnemers zijn tijdens de workshop ondergedompeld in een voor hen nieuwe wereld. Ik ben begonnen te vragen wat een danser tot en goede danser maakt. Daarna vroeg ik welke belemmeringen er zouden kunnen zijn. Al die belemmeringen waren voor 90% terug te voeren op overtuigingen, die destructief uitwerkten.

Eigenheid, creativiteit en dansplezier
In plaats van te werken aan vastgestelde routines heb ik de dansers hernieuwd kennis laten maken met hun eigenheid, creativiteit en dansplezier. Dat heeft ertoe geleid dat velen over de eerst genoemde belemmeringen heen stapten. Anderen konden juist bewust ervaren hoe laag hun eigen tolerantiegrens lag. Hoe beperkt ze zichzelf hielden. Het bleek dat in de groep alle kampioenen ball room en latin vertegenwoordigd waren. Ik wist dat vooraf niet en ik kende ze niet, dat gaf alle ruimte!

Een gevoel van contact met jezelf
Aan het eind gaf ik een opdracht waarbij iemand op de grond plaats kon nemen. De partner zet een hand tegen de rug en laat de persoon die zit tegen deze hand bewegen. Als dit goed gaat kan de zittende persoon steeds meer in beweging worden gezet. Uiteindelijk kan dit leiden tot een vrij bewegingsspel waarbij beiden rollen, draaien, over de grond bewegen. Dit geeft een gevoel van contact met jezelf, de ander en de grond. Je ervaart plezier, samenspel en grote creativiteit als je jezelf kunt losmaken van de controle en mee kunt in de bewegingsgolf.

Tussen de deelnemers bevond zich een vrouw in een rolstoel en haar partner (rolstoeldansen). Voor mij was het ontroerend te mogen volgen hoe de vrouw zich, uit zichzelf, voorzichtig uit de stoel op de grond liet zakken. Mee bewoog over de grond en zich volledig liet gaan in de extase van de beweging.
Na afloop kwam haar partner naar ons toe en kocht twee boeken.
Hij dankte voor de workshop. “Deze training ging voor ons eens niet over beperkingen, maar omhelst alles wat er wel mogelijk is” zei hij.

Mijn dochter en ik zijn stralend naar huis gereden.

Ik word uitgenodigd om samen met Juli Fryer (drievoudig wereld kampioen) een dag training te geven. Alles wat wordt losgemaakt door Body & Mind Language tracht zij in te passen in de acts van de dansers.
Ik sta te trappelen om daaraan mee te werken. Wat is het verfrissend om je onder te dompelen in een andere discipline, van elkaar te leren en elkaar te stimuleren.

Geloof me, ik had van te voren mijn eigen ideetjes over de stijldanswereld. Wat ben ik opgerekt door mijn eigen workshop. Body & Mind Language brengt me naar steeds andere mensen, bedrijven en werelden. Ik vind dat werkelijk een voorrecht.

Wat is er veel moois te beleven als je jezelf durft open te stellen en kunt uitwisselen.

 Jos Dolstra is auteur van het boek Body & Mind Language en trainer van de gelijknamige opleiding. Op 18 september is er een gratis introductieworkshop voor deze opleiding in IJsselstein. Lees hier alle details hoe je deze middag bij kunt wonen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: