De filosofie van Chi Neng Qigong

Toen ik begon met Zhineng Qigong was mij helemaal niet duidelijk dat er zo’n uitgebreide theorie achter alle oefeningen zat. De leraren vertelden dat je gewoon moest oefenen. Dus focusten we alleen op de oefeningen.

In 2005 vertelde leraar Ooi Kean Hin me voor het eerst over de totaliteittheorie, Daode en Yishi. Ik was zo blij. Nu had ik echt iets anders meer nodig. Chi Neng Qigong bestond niet alleen uit oefeningen en technische uitleg – waar ik me overigens, samen met mijn (inmiddels) duizenden studenten, heel goed bij voelde – Chi Neng Qigong omvatte ook zelfontwikkeling! En niet zomaar een beetje zelfontwikkeling… Hoe meer ik leerde, hoe meer mij duidelijk werd dat alles wat ik zelf ooit had ondernomen op het pad van zelfontwikkeling terug te vinden was in Chi Neng Qigong…

Nu kan ik zeggen dat de filosofie van Chi Neng Qigong een heel natuurlijk deel van mijn dagelijks leven is geworden. Ik denk er niet meer over na, maar ik leef de filosofie. Datzelfde zie ik bij de mensen in het Nederlandse team en bij de Europese instituten waarmee ik werk.

Het fundament van Chi Neng Qigong is het in balans brengen van je emoties. Het behouden van het midden in alle situaties en het besef dat er een verbinding is tussen alles en iedereen. Als je dit beseft zul je anders omgaan met jezelf, de maatschappij, de natuur en de wereld.

Door het doen van je oefeningen en het observeren van jezelf, kom je jouw patronen en overtuigingen tegen. Omdat je er bewust van bent, ontstaat de keuze over hoe je hiermee wilt omgaan. Accepteer je de patronen of wil je ze veranderen?

 Patricia van Walstijn is directeur van het Chi Neng Instituut Europa. Meer weten over Chi Neng Qigong? Bezoek dan de site van het Chi Neng Instituut

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: