Spirituele plekken in Nederland – de Heimenberg

De Utrechtse Heuvelrug eindigt bij Rhenen in haar zuidelijkste punt. De Grebbeberg of Heimenberg is vooral beken geworden door de verschrikkelijke slag die daar in de Tweede Wereldoorlog is geleverd. Een monument en een kerkhof met oorlogsgraven herinneren aan die tijd. De heuvel is ongeveer 50 meterhoog en biedt een spectaculair uitzicht op het landschap. Aan de voet van de Grebbeberg ligt het natuurgebied ‘De Blauwe Kamer’.
Slechts weinig mensen weten dat op de Heimenberg een ringwalburcht ligt, ontstaan door mensenhanden.

Het 4000 jaar oude monument verkeert nog steeds in goede staat. De aarden wallen zijn3 a4 meter hoog. De wallen zijn begroeid met bomen en struiken en in de ochtend, wanneer de zon nog laag staat, slaan de bomen krachtige schaduwen op het grote open veld middenin.\In zuidelijke richting zijn schitterende doorkijkjes op de Nederrijn en de Betuwe te bewonderen. De heuvel met de ruïne aan de westzijde van de wallen heet de ‘Koningstafel’ en herinnert aan koning Frederik V van de Palts. Een stapel ruwe stenen, met mortel verstevigd, doet denken aan een offerplaats. Op zondagen en in het zomerseizoen zijn er veel wandelaars, maar op doordeweekse dagen en in de overige seizoenen is het er stil.

Van de mensen die de militaire begraafplaats op de Grebbeberg bezoeken, weten er maar weinig dat het kerkhof dichtbij een van de oudste bewoonde plekken van Nederland ligt. Enkele honderden meters achter het oorlogsmonument, verscholen in een prachtig bos, ligt een cirkel in de aarde. Een Keltische ringwaltburcht.

Links van het monument is toegang tot het bos. Open het hekje en laat de wereld van auto’s en industrie achter je. Je betreedt nu de oude aarde, ongeschonden en zuiver.

Vanaf het oorlogsmonument is het slechts tien minuten lopen naar de Keltische ringwal. Massief en ontzag inboezemend doemt hij onverwachts voor je op. Het is en ring van energie en met iedere stap die je nu nog zet, voel je deze kracht groter worden… ze trekt aan je… wil je voeden en sterken.

Een klein pad slingert zich om de aarden wal en komt uit bij een plek waar de wal is onderbroken en toegang geeft tot het binnenterrein.

Het is er geheimzinnig en vooral heel erg stil, want de hoge wal dempt de geluiden uit het omringende bos. Een indringende uitnodiging tot contemplatie en bezinning.

Uit het boek Spirituele plekken in Nederland van Henk Ganzeboom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: